Monday, 14 November 2016

Aliens ... cu cont de Facebook

Îmi pierdeam mult timp în fiecare zi pentru a mă ţine informat, dar asta pur și simplu mi-a scăpat. Spusese Papa, spusese NASA, spuseseră mulți, inclusiv președintele Obama; printre rânduri, evident, aș fi putut să pricep și să mă pregătesc. Acum, au venit și ne e frică tuturor.

Sunt oameni care nu au mai ieșit din casă în cele două săptămâni de când au apărut. Vecinul meu, Rareș, a albit, tot! Eu am crezut mereu că e cel mai stăpân pe el dintre toți cunoscuții mei. Iar acum, de câte ori vorbesc cu el, izbucnește în plâns.
Poster CC.indd
Soția lui, este o sfântă, un munte de înțelepciune şi maturitate. Spune că brusc ne-am transformat cu toții în niște copii neajutorați și că, în afară de o mare schimbare de perspectivă, totul este la fel. Și are dreptate. De ce ar fi ceva diferit?

Totuși, din ziua aceea ne-am pierdut orice umbră de jenă unii fată de ceilalți. Suntem 24 familii în bloc şi am blocat ușa de la intrarea în scară cu 5 rânduri de lacăte și niște frigidere culcate pe orizontal şi stivuite unele peste altele. Mergem la cumpărături cu rândul, bărbații din familie, în fiecare zi dis-de-dimineață, câte doi, și câteodată noaptea, fără să aprindem farurile de la mașină. Încă mai sunt alimente în super-market-uri, însă e mereu coadă, totul e aruncat pe jos. Sunt prea puține vânzătoare, majoritatea nu au mai venit la muncă din ziua aceea. Apa este cam puțină, toată lumea își face provizii.

În rest, suntem cu ochii pe televizor și internet. Se pare că unele guverne au reușit să-i contacteze; întâlnire de gradul trei, așa cum se mai spune în ”limbajul de specialitate”. Numai că spre deosebire de filmul cu același nume, acum nu prea au putut să se înțeleagă. Evident, foloseau metode de comunicare diferite. Noi tot îndrugam cuvinte ce ni se par clare și pline de sens, iar ei scoteau niște sunete ciudate, ce seamănă mai mult cu niște pocnituri sau trosnituri. S-au tot întâlnit de câteva ori dar, nici un progres în a ne înțelege. Totuși, un lucru se contura, anume că s-ar putea să nu fie ostili.

Într-un sfârşit, realizând gravitatea problemei, autoritățile au început să caute rapid metode de comunicare, recurgând la orice mijloace posibile. In România, s-a organizat un concurs național de idei. După o luptă strânsă între un profesor universitar de latină și dacă veche (ce susținea că ei pot înțelege aceste limbi), o gospodină clarvăzătoare (ce susținea că poate vorbi cu ei în vis) și un student la Politehnică, acesta din urmă a câștigat. El a dezvoltat o aplicație pentru mobil, prin care se puteau selecta diferite mesaje, fiind generate automat un set de imagini ce prezentau vizual ce trebuia transmis. De exemplu pentru salut era afișată o siluetă extraterestră ce balansa un tentacul stânga dreapta.

La prima întâlnire a autorităților cu extratereștrii, aceștia au luat cu ei un telefon cu aplicația instalată. La întâlnire nu au mai folosit salutul clasic, ci pe cel din aplicație. Extratereștrii au atins telefonul și au început să se joace cu el, exprimând un fel de entuziasm. După vreo 10 minute, au redat mesajul de la revedere din aplicație, au luat telefonul și au plecat. Ai noștri au rămas înmărmuriți. Nu știau ce să creadă. Au plecat și ei, așteptând următoarea mutare.

După câteva zile extratereștrii au revenit. Aveau 2 telefoane mobile, originalul și o clonă. Originalul era intact, nimic modificat. Clona arăta identic la exterior, dar sistemul de operare afișa tot felul de simboluri ciudate. O aplicație se deschidea iar oamenii au putut observa o siluetă umană care făcea semnul salutului. Extratereștrii pricepuseră modul de comunicare inițiat de oameni și adaptaseră metoda, pentru a o putea folosi și ei. Aplicația lor avea peste 2000 de mesaje ce puteau fi transmise prin intermediul imaginilor cu siluete umane dar și extraterestre, în funcție de destinatarul mesajului. Din imagine în imagine am aflat că învățaseră mult despre modul nostru de viață. Au deprins tehnologia noastră, fiind în mod special fascinați de Internet. S-a tot comunicat în acea zi timp de o oră, după care aceștia au plecat. Am priceput însă că nu sunt ostili și că au venit să ne  transmită un mesaj important, dar încă mai avem de lucru la aplicație până a ne putea înțelege. Au mai transmis că vor reveni în 2 zile cu câteva update-uri la aplicație. Guvernanții au fost foarte mulțumiți de rezultat. Au transmis știrea și altor guverne din lume, transmițând că urmează să pună la dispoziția tuturor, în câteva zile, aplicația actualizată.

În zilele următoare, au venit cu aplicația actualizate. Acum puteai scrie sau vorbi, iar aplicația reda mesajul în limbajul selectat. Ei au și încărcat aplicația în magazinele virtuale Apple și Samsung, ca să o putem descărca. Foloseau deja foarte bine Internetul și își creaseră un cont de Facebook pentru a ține legătura cu noi.

Cât despre mesajul pe care voiau să-l transmită, era vorba de pericolul în care se află planeta noastră. Încălzirea globală datorată poluării excesive urmau să afecteze grav planeta, în următorii ani. Copii noștri nu ar mai fi apucat să trăiască mult, iar rasa noastră ar fi dispărut. Anunțul acesta a fost făcut printr-un clip video, postat pe contul lor de Facebook.

Acum, după plecarea lor, omenirea încearcă din răsputeri să remedieze situația planetei. Încă mai ținem legătura cu ei prin contul de Facebook, iar venirea lor a creat un val de mișcări sociale la nivel planetar.

În cinematografe rulează thriller-ul SFArrival”. Un film excelent, cu Amy Adams în rolul principal, ce încearcă să prezinte un alt fel de scenariu la situația descrisă mai sus. În film, oamenii, nu au avut norocul nostru (providenţialul student la Politehnică) și încearcă alte mijloace de comunicare cu extratereștrii. Să sperăm că vor reuși, dar pentru a afla asta trebuie să mergem să vedem filmul. Va rula la cinema din 11 noiembrie 2016 iar trailer-ul îl găsiți aici. Vizionare plăcută!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2016.

No comments:

Post a Comment