Wednesday 2 November 2016

Casa visurilor devine realitate

Sursa: Pinterest.com
În inovația de vârf, problematica regândirii aspectului şi funcționalității locuinţelor umane implică eforturi concertate din partea mai multor profesii, unele mai puţin evidente decât altele. Dacă urbaniștii, arhitecții, proiectanții prin birourile de proiectare, evaluatorii, constructorii, designerii de interior dar şi de produse sunt primii specialişti implicaţi în astfel de demersuri, mai puţin evidenţi, dar din ce în ce mai importanţi devin antropologii, sociologii, medicii specialişti în medicină de familie, tehnicienii IT, chimiştii, biologii, climatologii și chiar artiștii plastici. Fiecare dintre aceștia își aduce aportul în dezvoltarea caselor moderne. Deși majoritatea dintre noi se bazează doar pe arhitecți și constructori în prezent, în viitorul apropiat această abordare se va schimba. De la integrarea tehnologiilor IT&C, până la soluții de alimentare cu energie curată și regenerabilă, toate aceste noi domenii vin cu experții aferenți ce vor avea un cuvânt greu de spus în proiectarea viitoarelor case.

Am să încerc să vă expun, printr-o serie de exemple sau idei, cum văd eu casa viitorului din punct de vedere al conceptelor sau funcționalităților necesare:

1.     Autonomie energetică – autonomia energetică este un obiectiv în zilele noastre. Autonomia vine la pachet și cu folosirea de surse de energie curate și regnerabile, precum soare sau apă. Un pas important și decisiv în această zonă a facut-o saptămâna aceasta TESLA, odată cu lansarea acoperișului solar pentru alimentarea locuințelor. Mai multe detalii în acest sens puteți găsi aici.

2.     Integrarea soluțiilor tehnologice SMART – Mai toate obiectele casnice din ziua de azi devin SMART. Fie că vorbim de frigidere care știu să comande singure mâncare de pe Internet, roboți ce știu să gătească sau banale camere video ce supraveghează locuința și trimit alarme în caz de urgență soluțiile SMART au devenit deja parte integrantă din viața noastră. Mai devreme sau mai târziu gradul de adopție precum și numărul de tehnologii ce vor deveni standardul va deveni din ce în ce mai mare. Casa mea din viitor aș vrea să poată fi accesibilă și controlabilă în siguranță de la distanță: comenzi pentru pornirea căldurii sau a apei calde trimise cu jumătate de ora înainte de a ajunge acasă, senzori ce aprind și sting lumina pe măsură ce te miști prin casă, soluții pentru eficientizarea consumului și conservarea energie etc.

3.     Amenajare interioară facilă -  casele modulare sau cele în care amenajarea spațiilor interioare este foarte ușor de făcut se pare că sunt de preferat astăzi. Posibilitatea de a compartimenta locuința după plac și posibilitatea modificării acesteia în timp devine o necesitate pentru majoritatea familiilor. Înmulțirea membrilor familiei sau un spațiu necesar unui anume hobby (ex: sală de forță în casă) pot crea tot felul de cerințe ce modificare a spațiului interior. În actualele locuințe nu poți muta pereții dar în viitor casele acest lucru va fi posibil. Aceasta implică folosirea de materiale noi ușoare și reziste care să permită compartimentarea după plac. Aşadar, chimişti şi specialişti în rezistenţa materialelor au făcut progrese imense pentru a dezvolta nanomateriale incredibil de rezistente, precum grafenul, care utilizate în construcţii, pot oferi atât rezistenţă cât şi flexibilitate în cazul cutremurelor (găsiţi aici un articol interesant).

4.     Servicii medicale de urgență integrate – monitorizarea stării de sănătate a locatarilor pare să fie un nou trend. Senzori care pot lansa alerte către serviciile de urgență sau către rudele apropiate există deja, ele trebuind doar integrate in viitoarele case.
În ultimii ani am remarcat demersuri de anvergură în vederea regândiri spațiilor locative pentru ca acestea să devină sustenabile, independente, ergonomice și să întrunească toate nevoile actuale ale umanității. Lipsa spațiului, viteza cu care ne desfășurăm viața, integrarea tehnologiei sunt doar câteva din provocările ce cu siguranță își vor pune amprenta pe proiectele de case viitoare.

Este foarte important și cu cine faci casa visurilor. Eu am descoperit compania AIA Proiect și mi-a plăcut de ei. Par oameni serioșii ar eu cu ei îmi voi face următoarea casă. 

Acest articol a fost înscris în cometiția Superblog. 

No comments:

Post a Comment