Monday 7 November 2016

Revoluția blugilor…

sursa: Vice.com
Blugii nu au fost întotdeauna la îndemâna oricui. Pe vremea regimului comunist, blugii erau o țoală de lux. Nu se vindeau în țară, trebuia să apelezi la diverse pile ca sa-i aduci. Fie marinari, sau alte categorii profesionale ce plecau des pe afară, fie studenți, sau bișnițarii de prin piețe care aveau metodele lor de a face rost de ei.  
În acele vremuri orice purtător de blugi era un adevărat zeu. Un fel de idol absolut, admirat și urât în același timp. Nu oricine avea acces la așa ceva. Blugii erau un lux și numai cei cu anumite ”legături” își puteau permite așa ceva. Chiar dacă aveai cumva acces la blugi, prețul lor era de multe ori peste posibilitățile majorității. Se plăteau pe o pereche chiar și 2000 de lei, un salariu întreg în acele vremuri. Îmi aduc aminte ce bani se făceau după revoluție,de bișnițarii ce aduceau blugi contrafăcuți din Turcia. S-au făcut averi din asta.
Cu puțin timp înainte de revoluție eram la liceu, iar din 25 de colegi doar 3 aveau blugi, doi băieți și o fată. Evident, toate fetele era la picioarele celor doi prinți purtători blugi, iar ei profitau din plin de asta. Scoteau fetele în oraș mai des decât ceilalți băieți și asta doar din cauza mult apreciaților blugi. Cred că succesul la fete și invidia celorlalți băieți creștea pe măsură ce blugii erau mai nespălați. Deși acum unii experți în domeniu susțin că blugii nu prea necesită spălare (articol aici), în acea perioadă se făcea exces. Unele perechi rezistau nespălate chiar și câteva luni de purtare zilnică. Spălarea apărea doar în cazuri extreme, în care mirosul devenea insuportabil sau aveau pete deranjante. În rest, cu cât erau mai purtați deveneau mai apreciați. Cei doi colegi ai mei aplicau de zor această tactică. Orice spălare scotea blugii din uz pentru cel puțin o zi, o adevărată tragedie pentru posesor.
Fetele profitau și ele la maxim de moda blugilor. Cele ce își permiteau blugi în anii aceia, erau admirate atât de partea feminină cât și de acea masculină. ”Abuzurile” nu era așa la vedere, ca în cazul băieților, dar blugii aduceau și fetelor sentimente de admirație, precum și invidie din partea colegilor.
Blugii mei Gass
Cumpăratul lor era o adevărată aventura. Fie aveai ceva rude care plecau prin străinătate, fie apelai la bișnițari. În cazul rudelor așteptarea putea dura si câteva luni, dacă erai norocos să-i primești în final. Evident ruda avea multe comenzi și nu întotdeauna reușea să le satisfacă pe toate. De asemenea unele perechi sfârșeau confiscate pe la vamă, doar na și vameșii trebuiau să aibă acces la asemenea luxuri. Tragedii mai apăreau când măsura nu-ți venea, fie pentru că a fost luată greșit, fie pentru că se pierdeau/câștigau câteva kilograme pe timpul așteptării. Cu bișnițarii era altfel. Ei aveau sursele lor de blugi, vindeau perechile la sume exorbitante și de multe ori riscai sa fii păcălit. Așadar, nu era o soluție prea bună.
După revoluție, piața s-a mai deschis dar au apărut falsurile. Se importau masiv din Turcia blugi contrafăcuți, iar românii îi cumpărau pe toți. Literalmente eram un popor ce nu văzusem blugi până atunci , iar bișnițarii profitau la maxim de asta.
Prin ultimii ani de liceu am avut și eu prima pereche de blugi Gass. Erau în mare vogă pe atunci. Îi puteai diferenția clar pe stradă după cusătura dublă din partea exterioară a piciorului. Eram foarte mandră de ei. S-ar putea să fi avut și eu sindromul nespălării blugilor cu lunile, dar ce-mi păsa, eu aveam blugi de firmă și toată lumea mă admira.
Cu timpul treburile s-au mai schimbat. Blugii s-au mai ieftinit, mărcile autentice au început să fie prezente și în România, deși falsuri încă se găsesc pe toate drumurile. Acum practic nu există magazin vestimentar care să nu vândă blugi. De asemenea, oriunde te-ai afla, dacă faci o stânga împrejur, într-un loc public, nu ai cum să nu vezi cel puțin o persoană îmbrăcată în blugi. DENIM este probabil moda cea mai populară de pe planetă, iar unii se pare că folosesc vânzările de blugi ca și indicator economic (vezi aici).
Și mie încă îmi plac blugii. Acum îi cumpăr online, de pe www.answear.ro. Îmi plac blugii LEVI'S de tip SKINNY precum cei de aici. De asemenea port și rochii de jeans, sunt foarte la modă și pline de stil.
În orice caz vremurile s-au schimbat. Revoluția ne-a schimbat și cred ca și blugii ne-au schimbat. Nu pot să zic că acum avem de toate dar cel puțin avem blugi.

Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2016. 

No comments:

Post a Comment